Den hjælpende hånd sidder for enden af vores egen arm

I foråret samlede Folkekirkens Nødhjælp ind til verdens fattigste, der er hårdest ramt af klimaforandringer og søgte lokalt indsamler – og bidragsydere

30. juli 2020, 06.31

Ole Bjerglund Pedersen koordinerer Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling i Fonnesbæk Sogn på søndag. Foto: Troels witter

FONNESBÆK-SOGN Vinterens voldsomme regnmængder har bragt klimaforandringer tæt på mange danskeres hverdag. For mange af verdens fattigste er klimaforandringer en ting, de skal forholde sig til dagligt, fordi tørke eller oversvømmelser ødelægger deres livsgrundlag. Derfor samlede Folkekirkens Nødhjælp ind til dem under landsindsamling i marts.

Ole Bjerglund Pedersen er koordinator for indsamlingen i Fonnesbæk Sogn. Han vil på ingen måde bagatellisere den betydning, oversvømmelserne har haft for de berørte danskere, men han minder om, at der er en væsentlig forskel, der gør søndagens indsamling ekstra vigtig.

- Herhjemme er vi blevet ramt på vores værdier, men vi er ikke blevet ramt på vores helbred eller selve vores eksistens, som det er tilfældet for nogle af verdens fattigste mennesker, siger han.

En hjælpende hånd

Derfor mener han, at det er vigtigt, at man giver et lille bidrag til nogle af dem, der er truet på livet af tørke, af oversvømmelser eller andre omstændigheder, der hænger sammen med, at vores klima er under forandring. Ole Bjerglund Pedersen håbede på, at mange mennesker lokalt ville hjælpe – enten som indsamlere eller ved at give et bidrag.

- Jeg ved, at der er mange, der gerne vil give en hjælpende hånd til de fattigste. Den hånd sidder for enden af vores egen arm – uanset, om man holder indsamlingsbøssen eller putter penge i den, siger Ole Bjerglund Pedersen.

Han har været koordinator for Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling i omkring 20 år. For hans eget vedkommende var en rejse til Indien med til at understrege, at hjælpen er livsvigtig, og at det virkelig gør en forskel, at vi også i Danmark vil dele en smule af vores velstand med nogle af dem, der kæmper for livet fra dag til dag.

Det tager et par timer

I Fonnesbæk Sogn skulle der skaffes indsamlere til 22 ruter, og Ole Bjerglund Pedersen håbede sær, at unge, ville melde sig som indsamlere og på den måde aktivt gør en forskel ude i den verden, de gerne vil rejse ud og opleve.

- Det tager højst et par timer at gå en rute. Vi sørger for frokost og kaffe i Fonnesbæk Kirke, så man skal afsætte omkring to en halv time som indsamler. Og Folkekirkens Nødhjælp er meget respekteret og har stor goodwill, så vi oplever, at der bliver taget pænt imod os, når vi ringer på døren, sagde han op til indsamlingsdagen.

Nytter det overhovedet?

Men nytter det overhovedet? Kommer pengene frem? Og er der ikke indsamling til et eller andet hele tiden? Der er mange spørgsmål, som kan få folk til at forholde sig skeptisk, når de åbner døren for indsamlerne.

- Jo, der er kommet flere indsamlinger, og der er også historier om penge, der bliver brugt forkert, og den slags fortællinger gør det ikke nemmere at få samlet ind. Men der er ikke ret mange af os, der ikke har råd til at have lidt penge liggende klar til dem, der samler ind. Jeg tror i hvert fald på, at vi kan være med til at gøre en forskel for nogle mennesker, der virkelig har brug for hjælpen, siger Ole Bjerglund Pedersen.

Interesserede kunne enten tilmelde sig som indsamler på forhånd på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside – eller ved at møde op på dagen på sit lokale indsamlingssted.

FAKTA:

Folkekirkens Nødhjælp:

- Stiftet i 1922.

- I 2018 sendte Folkekirkens Nødhjælp 558 millioner kroner til nødhjælp, undervisning og udviklingsprojekter.

- Hjælpen kom 3,2 millioner mennesker til gavn.

- 5,6 procent af Folkekirkens Nødhjælps midler bruges til administration.

- Folkekirkens Nødhjælp arbejder i 19 lande i Afrika, Asien og Mellemøsten.

- Folkekirkens Nødhjælp driver 122 genbrugsbutikker i Danmark, som bliver bemandet af 3.600 frivillige.

FNs klimapanel, IPCC, slår fast, at verdens fattigste lande skal have hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne. Ellers risikerer vi store humanitære katastrofer med konflikt og migration til følge. Foto: Anna Kåri