Jubilæum: Ikke et spørgsmål om arme - men om vilje

Ejnar Bjerg har haft brug for en særlig vilje for at nå frem til at kunne fejre 40-årsjubilæum som bygningsforvalter. Den vilje giver ham dronningens fortjenstmedalje

17. januar 2021, 05.31

- Jeg kan tapetsere med én arm. Det er der mange med to, som ikke kan, siger Ejnar Marinus Jakobsen Bjerg, der som ung var udsat for en ulykke, der kostede den ene arm og en karriere som smed. Ulykken åbnede i stedet døren til foreløbig 40 år med en bred vifte af bygningsopgaver på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier med afdelinger i både Ikast og Herning. Foto: Pr-foto

JUBILÆUM Arbejdslivet udfoldede sig nok ikke helt, som Ejnar Bjerg havde forestillet sig, da han som ung gik i smedelære i Ikast i 1970’erne.

Men det, der kunne være blevet en rigtig træls historie, besluttede han sig for at vende til en god. Og det er gået så godt, at han kan begynde sit 2021 med at fejre 40-årsjubilæum som bygningsforvalter hos det, der i dag er Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier.

Den unge Ejnar Bjerg blev ellers udlært smed i 1975 hos vvs-firmaet Peter Tang i Ikast. Her arbejdede han indtil 1977, da livet tog en pludselig drejning. En trafikulykke kostede ham førligheden i højre arm, der senere måtte amputeres.

- Jeg burde nok være overtroisk i dag, for ulykken skete fredag 13. maj, siger Ejnar Bjerg i en pressemeddelelse fra arbejdspladsen i forbindelse med jubilæet.

Et farvel til smedefaget

Trafikulykken kostede ham ikke bare armen, men også fremtiden som smed. I stedet blev han omskolet til værkstedsassistent inden for forsorgen. Desværre var der dengang ingen job at få på det felt. Men så ringede jobkonsulenten.

- På Ikast Handelsskole manglede de en til at kigge deres varme efter i sømmene. For deres pedel havde ikke forstand på det, husker Ejnar Bjerg.

Det blev startskuddet til en ny karriere - først på prøve i tre måneder og derefter som fastansat pedel fra 1. januar 1981, fordi Ejnar Bjergs varmeberegninger og tilhørende besparelser fik overbevist ledelsen om at oprette en stilling.

Mere ansvar med årene

I 1992 kom handelsskolens nye direktør hen til Ejnar Bjerg og bad ham overlade arbejdet til andre.

- Han sagde faktisk til mig, at han ikke var i tvivl om, at det var mig, der fik tingene til at ske, men at jeg burde lade folk gøre det for mig. Ellers ville jeg blive slidt op, husker Ejnar Bjerg om det, der skulle blive et godt råd.

Som vagtmester fik han tildelt mere ansvar, og en lederuddannelse blev det også til.

Han besad hvervet i yderligere godt 13 år, før fusionen med Herning Handelsskole og Herning Tekniske Skole i 2005 var en realitet.

Det hårde pedelarbejde, som han altid havde været vant til, blev erstattet af mere stillesiddende skrivebordsarbejde, da han flyttede kontorpladsen til Herning. Men det har han det stadig okay med den dag i dag.

- Siden jeg kørte galt, har alt været venstrehåndsarbejde for mig. Det har også betydet, at min arm er blevet slidt. Man har fire store muskler i armen, der gør, at man kan bevæge den i alle retninger. Jeg har én tilbage, for de andre er simpelthen slidt væk. Derfor er det rart, at jeg stadig går glad på arbejde hver dag og føler, at jeg gør en forskel, siger Ejnar Bjerg, der nu laver arbejdsplaner og holder styr på skolens varme, energi, alarmsystemer og meget andet.

Han kigger tilbage på sine 40 år i statens tjeneste med stor glæde.

- Jeg elsker friheden ved jobbet. Jeg kan have 50 timer den ene uge og 20 den anden. Hvordan jeg får det til at køre, er op til mig selv, siger Ejnar Bjerg, der fylder 66 år senere på måneden.

Et liv med kun én arm kunne måske have slået andre omkuld. Men ikke ham.

- Jeg plejer at sige, at det ikke er et spørgsmål om arme, men om vilje. Og jeg er mega-stædig. Alle omkring mig kan bekræfte det, når jeg siger, at jeg ikke giver op, konstaterer han.

Onsdag 6. januar modtog Ejnar Bjerg Dronningens Fortjenstmedalje i sølv for 40 års uafbrudt ansættelse inden for samme ansættelsesmyndighed i den offentlige sektor.

Ejnar Bjerg

Bor i Ikast, hvor han også blev født 25. januar 1955.

Oprindelig udlært smed i 1975 hos vvs-firmaet Peter Tang i Ikast. En trafikulykke to år senere kostede ham højre arm og dermed muligheden for at fortsætte i faget.

Ansat 1. januar 1981 på Ikast Handelsskole - efter fusion nu Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Gift med Susanne, som han har en 19-årig søn med. Har derudover en datter på 39 og en søn på 34 år.