- I er blevet gode til at træffe beslutninger

Ny rektor holdt sin første dimissionstale på Ikast-Brande Gymnasium, som dimitterede 219 studenter

Udgivet:29. juni 2016, 11.56

Læsetid:4 minutter

Rektor Marianne Dose Hvid trykkede alle 219 i hånden.

Steen Hebsgaard

7 år siden

IKAST-BRANDE - Om et år eller to, når I har fået jeres gymnasietid lidt på afstand, så er jeg sikker på, at det vil stå helt skarpt for jer, hvad det var for en dannelse, I fik med fra gymnasiet. I vil nemlig have jeres historie med jer, når I bevæger jer ind i fremtiden.

Det var nogle af de visdomsord, som de 219 dimittender på Ikast-Brande Gymnasium hørte fra deres nye rektor, Marianne Dose Hvid, ved den årlige dimission forleden.

- I rummer, hvad det handler om. Moderne dannelse er i høj grad også dyder som verdensborgerskab og empati. Og det er præcist det, I udtrykker, når I fremhæver skolens forskellige uddannelser og diversiteten blandt jer som en styrke. De udsagn vidner for mig om, at I har både indsigt, tolerance og udsyn, sagde Marianne Dose Hvid, mens hun skuede over fest- og studenterhue-klædte unge sammen med lige feststemte forældre og pårørende.

Ikke en af jer, er for mange

- Når jeg ser på jer, kan jeg ikke lade være med at ryste på hovedet af de mange politiske ytringer om, at alt for mange tager en studentereksamen. Ved I hvad? Jeg synes ikke, at én eneste af jer er for mange.

- Jeres uddannelse og dannelse her fra os, gør jer til langt mere nuancerede, kritiske, oplyste og selvstændige mennesker, end hvis I ikke havde taget en gymnasial uddannelse. Og det er uden tvivl et gode for vores land på den lange bane. Ikke alene bliver I med jeres gymnasiale baggrund bedre i stand til at træffe gode beslutninger for jeres eget liv. Og det er vigtigt, sagde rektor, hvis tale afsluttede en formiddag med fest og uddeling af eksamenbeviser.

Men inden da var der både fællessang og musikalske indslag, serveret af Anne-Line Thomsen og Jule Greve Nielsen, Mads Meldgaard, Mathias Ryberg og Nicoline Hollænder og af Martin Stenbæk, Mathias Hulegaard og Grace Conheady.

En stærk uddannelse

Valget af Claus Hummelmose som den, der skulle holde lærernes tale, var et godt valg.

Uden manus og direkte henvendt til de unge dimittender ønskede han dem til lykke, men sagde også, at mens de har haft travl med at få den bedst mulige gymnasiale uddannelse - har politikerne haft travlt med at lave det hele om. For eksempel er det tværfaglige nedprioriteret.

- Og det har vi som lærere sagt til jer er uundværligt i et komplekst samfund. Så hvad er værdien af jeres eksamensbevis? Har I haft et helt forkert fokus? Vil de kommende studenter bliver mere eftertragtede? Det er vores - lærernes - skyld. Undskyld - men vi gjorde bare, hvad vi fik besked på.

På dette tidspunkt holdt de nye studenter vejret - indtil ironien i Hummelmoses indslag stod klart.

- Det kommer ikke til at ske. I har fået en stærk uddannelse, I er blevet dygtige og har lært en masse, I får glæde af resten af livet. Vi er stolte af jer - og vi soler os i Jeres succes. I er så meget mere end et karaktergennemsnit, sagde Claus Hummelmose.

40 års jubilar med bøllehat

40 års jubilarer fra gymnasiet tog del i festlighederne, og en af dem - Per Lindved - steg gik op til talerstolen og iførte sig sin gamle studenterhat - en bøllehat - og sammenlignede sin 40 år gamle studentertid med nutidens.

- I er meget mere forskellige end studenterhuerne giver indtryk af. I mere individuelle, I er på facebook - tænk sig ... nogle af os gamle 40 års jubilarer er IKKE på facebook. Det er skræmmende, lød det fra Per Lindved.

- I kan konstant vise jeres individualitet. Alligevel pakker I jer ind i ensartethed. Er det venskabet, der tæller? I har haft tre år, hvor I er kommet så tæt på hinanden, som I aldrig kommer til at opleve igen. Venskabet er noget af det vigtigste, I tager med. Brug det, nyd festerne og ferien - men sørg for også at komme videre, sagde Per Lindved.

Elevtalen blev holdt af Jonas Vestergaard Svarre fra 3x, og han takkede lærerne for altid at have været der for eleverne - når der var brug for hjælp.

- Vi kommer til at savne trygheden og de mennesker, der har været om os i de seneste år. Ikast-brande Gymnasium har været et springbrædt for os - nu skal vi videre.

Jonas Vestergard Svarre holdt elevtalen
Marianne Dose Hvid: - I er ikke én for mange
Trætte med glade studenter
HF-studenter skal lige have skrevet i huen
Claus Hummelmose holdt lærertalen
Grace Irene Conheady sang
Per Lindved havde taget sin studenterhat med