Lokal fodboldtrio får mulighed for at spille på kontrakt

Tre unge talentfulde fodboldpiger, Sofie Vendelbo Laursen, Olivia Møller Holdt og Cecilie Winther Johansen, kan få chancen for at løbe på banen som AGF-spillere til sommer

23. marts 2020, 17.30

Sammen, men alligevel hver for sig. De tre lokale fodboldtalenter ser ikke meget til hinanden i øjeblikket. De må træne hver for sig, men er sammen om at have fået mulighed for kontrakt på AGF’s nye satsning på kvindefodbold. Fra venstre Oliva Holdt Møller, Cecilie Winter Johansen og Sofie Vendelbo Laursen. Foto: Laila Kempel

FODBOLD Det gærer i dansk kvindefodbold. Hvad der syntes umuligt for et par år siden, er pludselig muligt. Og hvem ved, hvad der sker i løbet af de næste år?

Udtalelserne kommer fra en lokal fodboldtrio, der - når corona ikke sætter dagsordenen - tager turen til Aarhus mindst fem gange om ugen for at spille fodbold.

De tre unge piger, Sofie Vendelbo Laursen fra Engesvang og Olivia Møller Holdt og Cecilie Winther Johansen fra Ikast, kører i dag for egen regning og risiko hver eneste uge de mange kilometer på landevejen bare for at få lov til at spille fodbold på højeste plan for ligaklubben VSK, fusionsklubben for Vejlby Skovbakken Aarhus. I dag uden nogen anden form for kompensation end for deres fornøjelse og ambitioners skyld.

Men til sommer kan det blive anderledes. Her får pigerne en chance for at komme til at spille på kontrakt.

Det sker som konsekvens af det netop indgåede samarbejde mellem VSK, IF Lyseng og superligaklubben AGF. Det betyder, at ligaholdet fra 1. juli spiller under navnet AGF - dog stadig med hjemmebane på Vejlby Stadion.

En udvikling som de tre uge midtjyder er ganske begejstrede for.

Højeste niveau

- Vi spiller på højeste liganiveau, og mange af de hold vi spiller mod har kontraktspillere. Det har bare tidligere ikke været muligt i Aarhus, siger Oliva Holdt Møller.

Hun og de to øvrige fodboldkammerater er klar over, at de har lang vej til at få vilkår som deres mandlige kolleger

- Der er jo stadig forskel på herre- og damefodbold. Men hvis vi som det mindste kan få betalt vores omkostninger til transporten, så er vi kommet langt, lyder det samstemmende fra pigerne.

- Vi har da heldigvis været tre, så vi har haft mulighed for at hjælpe hinanden og i fællesskab dække benzinudgifterne, der i løbet af en uge løber op, siger Sofie Vendelbo Laursen.

I øjeblikket er de som andre sportsfolk sat helt uden for spillet. Corona-virussen har trukket det røde kort og sat alle sportsaktiviteter på standby. Forstået på den måde, at det ikke er tilladt for et helt hold at være sammen. Derfor er al træning og alle kampe foreløbigt aflyst.

Alligevel tikker der hver dag en besked ind til de tre piger om, at de skal træne. I dag, mandag, lyder udfordringen, at der blandt andet skal løbes 1600 meters bakketræning.

Og ambitiøse som de er, så bliver der ikke snydt eller hoppet over, hvor gærdet er lavest.

De træner ufortrødent og glæder sig til de nye tider.

Både Sofie og Olivia har spillet fodbold længe før, de begyndte at gå i skole. Ofte sammen med drengene.

Spillede med drengene

- Jeg spillede på et mix-hold, der vandt alt, hvad vi kom i nærheden af. Jeg har jo aldrig været vant til andet end at spille fodbold, så det er jo bare sådan det er, siger Sofie Vendelbo Laursen med et smil på læben.

Selvom hun er vild med at spille fodbold, er hun også klar over, at hun nok ikke vil kunne gøre det til en karriere. Hun blev student sidste, holder lige nu sabbatår og pakker kødprodukter 37 timer om ugen.

- Jeg er vild med at spille, og vil også strække mig langt. Men der er også et liv efter, så det skal kunne passe sammen med blandt andet at få en uddannelse, siger hun.

Oliva derimod går all-in på fodbold-drømmene.

- Jeg er klar til at gå hele vejen. Jeg var ikke mere end fire år, første gang jeg kom til fodbold. Og det er pissesjovt. Jeg har aldrig været den boglige type. Jeg er vild med at spille fodbold, og det er det, jeg satser på. Jeg vil gerne gøre det til en levevej, siger Olivia Møller Holdt, der allerede har kontakt til en spilleragent for med tiden - måske - at kunne få kontrakt i udlandet. At hun også er god, fortæller de 43 ungdomslandskampe en del om.

Hun blev også student sidste år og har et deltidsjob i tekstilbranchen

Bolden i orden

Cecilie er den eneste, der i øjeblikket går i skole. Hun pukler hjemmefra for at følge med i online undervisningen på Ikast-Brande Gymnasium og er netop gået i gang med at skrive den store 3. g opgave - SRP.

Hun er også klar til at gå langt for at få opfyldt ambitionerne.

- Men det skal i givet fald kunne passe med en masse andre ting. Der skal være plads til både venner, familie, kæreste og formentlig også uddannelse, konstaterer hun

- Jeg begyndte først at spille fodbold for alvor, da jeg var 11 år. Jeg begyndte i Ikast KFUM, men jeg har altså altid spillet fodbold i baghaven med min bror, og nok lært alle tricks inden jeg sådan officielt gik i gang med det, siger Cecilie Winther Johansen, der allerede har spillet mere end 30 ungdomslandskampe.

For som så mange andre ting i livet, så handler det om prioritering.

- Når man vil spille fodbold og har lysten, så lærer man at prioritere. Vi har aldrig sådan taget med vennerne hjem fra skole. Vi bruger tiden på at spille fodbold, og i øjeblikket har vi jo minimum to timers transport frem og tilbage til Aarhus, supplerer Olivia Holdt Møller.

Hver for sig mod toppen

Pigerne har hver for sig udviklet deres fodboldtalent. Men de mødtes første gang på samme hold for et par år siden, da de alle tre blev tilknyttet talentarbejdet i Vildbjerg, der har taget teten på udviklingen af pigefodbold i det midt- og vestjyske område.

Efterfølgende har de været tilknyttet Sportstar College i Ikast. Cecilie Winter Johansen og Olivia Holdt Møller skiftede til ligaholdet i Aarhus i 2018, mens Sofie Vendelbo Laursen flyttede i sommeren 2019.

De er alle tre begejstrede for den nye mulighed for at kunne få en kontrakt på deres fodboldtalent.

- Der er lang vej, inden tingene bliver lige for mænd og kvinder, når vi taler fodbold. Der er ganske enkelt ikke den interesse og de sponsormuligheder i kvindefodbold, som der er for mændene. Men det begynder at gå den rigtige vej. Og så er det jo fedt at vi nu får chanche for at være en del af den udvikling, siger Sofie Vendelbo Laursen.

På vej frem

Olivia Holdt Møller peger også på kvindelandsholdets resultater og den lokale internationale fodboldstjerne Pernille Harders præstationer, så begynder det at gå den rigtige vej.

- Der er sket rigtig meget for kvindefodbold de seneste par år. En udvikling som ingen havde set komme. Så hvem ved, hvad der kommer til at ske, siger hun.

Alle tre glæder sig i første omgang til det nye samarbejde i Aarhus, og skulle landstræneren finde på at ringe og tilbyde en plads på landsholdet, er det helt sikkert, at de alle tre har samme svar: Ja tak.