Samlet byråd bag budget: Besparelser for ni millioner er sløjfet og Strøgcentret skal renoveres

Fredag eftermiddag kunne et samlet byråd i Ikast-Brande Kommune præsentere budgettet for 2022

10. september 2021, 13.53

Ved sidste års budget stod Socialdemokratiet uden for aftalen. I 2021 er det dog et enigt byråd, der har landet en aftale.

IKAST-BRANDE I løbet af et to-dages-ophold på Skarrildhus har byrådsmedlemmerne i Ikast-Brande Kommune »hakket en hæl og klippet en tå«, så de fredag eftermiddag stod linet op klar til at præsentere budgettet for 2022.

- Jeg er stolt på byrådets vegne over, at det kan lykkes at lande et så fornuftigt budget, hvor alle partier er med i et valgår. Der er bestemt heller ikke tale om et sparebudget. Men vi kommer med et realistisk og seriøst budget, som vi ved holder vand, konstaterede borgmester Ib Lauritsen (V) i sin præsentation på vegne af et samlet byråd.

- Det er ikke noget, vi kan gøre hvert år, sagt på godt jysk, lød det fra borgmesteren.

Det koster et kassetræk på et sted mellem 50-60 millioner kroner.

Slipper for effektivisering

Største investering i driftsbudgettet er en afskaffelse af det såkaldte effektiviseringskrav på 0,5 procent. Det betyder, at alle områder slipper for at finde varslede besparelser for 9,1 millioner kroner. Desuden tilføres der en million kroner til en generel opprioritering af børne- og familieområdet.

Der er blandt andet afsat penge til at hæve alderen for børnehavestart med tre måneder, så alle børn begyder den måned, de bliver tre år fra udgangen af 2022.

Der tildeles samtidig 4,5 millioner kroner til at hæve demografien på velfærdsområder fra 50 procent af det nuværende til 75 procent - det tilgodeser særligt ældreområdet.

Forsat højt anlægsbudget

De fire foregående år har der været et historisk højt anlægsbudget i Ikast-Brande Kommune. Dette års budget fortsætter af samme sti. Der er afsat knap 150 millioner anlægskroner i budgettet.

Ifølge borgmesteren har der været enighed om, at en tiltrængt renovering af Strøgcentret i Ikast skal prioriteres. Der er afsat fire millioner i 2022 og otte millioner i 2023.

- Der skal ske noget med Strøgcentret, og det skal være hurtigst muligt. Derfor nedsættes der et kommissorium, som skal se på det oplæg, der er kommet fra flere foreninger i byen, sagde Ib Lauritsen.

I Brande bliver der også plads til en opgradering af midtbyen. Der er blandt andet sat midler af til »Den Cubanske Trappe«. Og et andet stort ønske fra branditternes side om en sammenbygning af Artium og Brande Hallerne har også fundet vej til budgettet.

Desuden skal skolerne i Engesvang og Ejstrupholm renoveres. Det er disse to skoler, byrådet har vurderet trænger mest.

Der er også enighed om at udvide det nye specialtilbud, Børneby Øster, i Ikast. Der skal også udvides med vuggestuepladser i institutionen Svaneparken i Ikast.

Svær opgave for nyt byråd

I budgetforliget fremgår det, at det nuværende byråd lægger de svære, fremadrettede prioriteringer for driftsøkonomien i hænderne på det byråd, der bliver valgt ved efterårets kommunalvalg.

- Byrådet forudsætter derfor ved vedtagelsen af budget 2022, at det nye byråd udarbejder og vedtager en økonomisk politik, der sikrer et fornødent økonomisk råderum og en god driftsbalance for den kommende byrådsperiode, står der i aftalen.

- Vi kan ikke bare fjerne effektiviseringskravet i år uden at tage stilling til de kommende år. Det er en bunden opgave for de af os, der fortsat sidder i byrådet efter nytår, forklarede4 borgmesteren.