»Farfar er den sejeste«

57-årige Flemming Nielsen fra Ikast løb for nyligt - før nyeste corona-restriktioner - sit halvmaraton nummer 100. For at markere bedriften deltog 60 løbere i jubilæumsløbet

23. september 2020, 08.07

Flemming Nielsen med sine fire børnebørn. Fra venstre ses Anton, Milas, Alma og Fia. Foto: Flemming Hansen

IKAST Det er en dyngvåd efterårsdag i 1999, og det skal senere vise sig, at dagen bliver skelsættende for Flemming Nielsens liv som motionsløber.

I smat og mudder nærmer han sig endelig målet ved Griseriløbet i Brande. Han har mistet fornemmelsen af sin egen placering i det 10 kilometer lange løb, men kan høre plask i vandpytterne bag sig. Han drejer hovedet og ser en mand komme joggende bag sig. Egentlig troede Flemming Nielsen, at han var løbets sidste mand - men måske skal der alligevel ikke stå Flemming Nielsen på løbets sidsteplads.

- Men det skulle der. I den grad. For da manden bag mig overhalede mig, havde han underligt nok flag i hænderne, og det viste sig, at han samlede løbsflagene ind. Så selv han overhalede mig, mindes Flemming Nielsen med et smil.

En ny hobby begynder

Meget er sket siden den våde efterårsdag for snart 21 år siden. I de kommende år bliver Flemming Nielsen grebet af løb.

Så meget, at han nu har løbet fire maraton og 99 halvmaraton.

Det er lørdag formiddag - før de nyeste corona-restriktioner - og om lidt lægger han an til sit halvmaraton nummer 100. Mærkedagen bliver markeret ved et jubilæumsløb, og hele stikvejen ved hjemmet på Bjørn Nørgaards Vej er prydet med en flagallé. Teltet er sat op, grillen er tændt, og over musikanlægget synger Elton John » I’m still standing yeah yeah yeah«.

- Jeg er meget overvældet over, at så mange mennesker vil komme for at løbe et helt særligt løb sammen med mig, siger Flemming Nielsen.

På hans limegule T-shirt står: »Farfar er den sejeste« på ryggen.

Det er også tydeligt at mærke stoltheden fra hele familien, som er samlet. For barnebarnet Milas på fire år er stoltheden ligeledes stor.

- Jo jeg er meget stolt af farfar, siger han og tager farmor Jonna i hånden i retning mod slikposerne.

Opbakning fra byen

Op til løbet begynder regnen at piske ned, og folk søger ind under de opstillede pavilloner, hvor Milas har taget plads ved slikposerne. Ved siden af ses et væld af vandflasker og energibarer.

- Vi har fået en rigtig stor støtte af byen. Alt det her er noget, vi har fået sponsoreret af købmænd, slagter og virksomheder i byen, lyder det fra Flemming Nielsen, mens han peger ud over et langt havebord fyldt med sponsorerede forsyninger.

- Det er klart, at det er stort for mig. At gennemføre mit halvmarathon nummer 100 omgivet af min familie, venner og løbevenner. Når byen samtidig vil tage del i festen gennem sponsorater, bliver det endnu mere overvældende, fortæller jubilaren.

3,2,1 - nu

Flemming Nielsens halvmaraton nummer 100 bliver skudt i gang præcis klokken 10 - fem minutter før holder regnen op, mens solen titter frem. De 60 løbere trækker ud på stikvejen og stiller sig klar.

- Jeg har brugt lidt tid på at designe ruten i dag, og da det er mit halvmaraton nummer 100, tænkte jeg at presse mig selv lidt. Derfor har jeg lavet en rute på 5,3 kilometer, som vi skal ud på fire gange, men det særlige er, at jeg har udnyttet vores lidt kuperede terræn med bakker ud ad Grøddevej, forklarer Flemming Nielsen og tilføjer:

- Normalt undgår jeg helst bakker, men jeg tænkte, at i dag godt må være lidt hårdt, lyder det.

Normalt løber Flemming Nielsen et halvmaraton i tidsintervallet 2 timer og 15 minutter til 2 timer og 30 minutter. Mens disse linjer læses er Flemming Nielsen for længst nået i mål, og det betyder samtidig også, at han bliver en del af den eftertragtede Klub 100 halvmarathon. En milepæl for halvmaratonløbere, der har nået 100 officielle løb.

- Det er faktisk ikke særlig længe siden, at jeg satte mig som mål at løbe mit halvmaraton nummer 100. Jeg havde sidste efterår nået 70, og så tænkte jeg, at nu skulle det være. Foråret og sommeren blev naturligvis præget af corona-pandemien, så jeg har »kun« løbet 20 halvmaraton i år, lyder det med et skævt smil fra Flemming Nielsen, som herefter trækker op i front af løbsfeltet.

- Er I klar? 3,2,1 - NU!

»Fætter Flemming er for sej«. »Min farfar«. Skriften på børnebørnenes og den øvrige families speciallavede trøjer siger det hele.

Det var også en meget glad og taknemmelig Flemming Nielsen, der løb i mål over middag til stor jubel fra alle sine nærmeste.

Det hele begyndte i 1999 til Griseriløbet i Brande. Siden er løb blevet den helt store interesse.
60 løbere i form af venner, familie og løbekammerater var mødt op. Både telt, grillpølser, pasta og slikposer havde familien fået sponsoreret fra virksomheder i byen.
Præcis klokken 10 skød Flemming Nielsen sit jubilæumsløb nummer 100 i gang. Efter løbet fik samtlige deltagere en medalje med et billede af Flemming Nielsen påtrykt.
Flemming Nielsens hustru, Jonna, havde stået for rigtig meget af det praktiske. Rundt ved familiens indkørsel og ved hjemmet var der naturligvis mulighed for sprit.