Tandpleje-debat trak tænder ud

Byråd måtte skride til afstemning om noget - man måske alligevel var enige i

Udgivet:27. juni 2018, 15.06

Læsetid:3 minutter

Foto: Flemming Hansen

Steen Hebsgaard
| hebs@ikastavis.dk

5 år siden

BYRÅD Kommunal tandpleje kan trække tænder ud i en politisk debat.

Det viste mandagens byrådsmøde, hvor man havde en af de sjældne afstemninger - selv om man (måske) i realiteten ikke var så uenige.

Forklaring følger.

I 2017 besluttede byrådet, at der i år skulle foretages en analyse af den kommunale tandpleje.

Baggrunden var dels debat om besparelser, dels den nye skolestruktur i Ikast med inddragelse af tandplejens nuværende lokaler.

I januar bad børne- og undervisningsudvalget administrationen udarbejde en analyse, og der foreligger en række varierede løsninger og muligheder.

Delt udvalg

I maj lød beslutningen i udvalget, at man på sigt ville arbejde for én klinik Brande og én klinik i Ikast (hvor der i dag er tre, red.).

Så delte udvalget sig. Et flertal ønskede på samme tid praksisordningen med de private tandlæger i Nørre Snede fastholdt. Mens et mindretal ønskede, at det skulle undersøges om børnene i Ejstrupholm og Nørre Snede eventuelt kan flyttes til anden klinik.

Sagen endte i aftes med en afstemning. Et flertal med Venstre, Dansk Folkeparti og Kirsten Hoffmann (S) - udenom de øvrige socialdemokraterne, de konservative og Fælleslisten - vedtog, at man fastholder ordningen i Nørre Snede og ikke piller ved den - mens man skal arbejde for én klinik og i de to centrale byer. Og samtidig analysere på forholdene i Bording og Engesvang.

Og så bed politikerne sig bogstaveligt talt fast i en tand-debat, der også i det foregående byråd kunne skille mundvandet en smule.

1000 forældre ud at køre

Brian Sigtenbjerggaard (V): - Vi skal fastholde ordningen i Nørre Snede. Det dur ikke, at 1000 forældre og børn skal køre til centrale klinikker. Der er stor tilfredshed med ordningen med private tandlæger.

Anna Ravn Bach (S): - Der er faglige fordele ved at centralisere - men vi anerkender at geografien er et problem. Derfor skal vi lande en model, der tager hensyn til begge dele. Vi skal også kigge på Nørre Snede og Ejstrupholm - men vi har aldrig sagt, at de skal køre 72 kilometer for at komme til tandlæge. Udfordringen er, at det er svært at rekruttere og opretholde tandsundheden i mindre enheder.

Kirsten York Helms (K): - Vi er nysgerrige på alle de veje, man kan gå.

Kraglund: Makværk

Henrik Kraglund (FL): - Det er noget makværk at centralisere alt. Afgørende for tandsundheden er nærheden og samarbejde med forældrene. Derfor skal vi også - midlertidigt i Brande - opretholde en klinik her. Det nære samarbejde forsvinder ved 50 kilometers kørsel.

Lotte Stoltenborg (FL): - Faglighed er vigtig. Enheder kan blive for små - men vi må ikke gå på kompromis med borgerservice overfor forældre og børn.

Simon Vanggaard (DF): - Blander vi ikke tingene? Vi går fra tre til én klinik i Ikast - det er her, vi centraliserer. Ellers holder vi jo fast.

Henrik Engedahl (V): - En bedre ide, at tandlægerne kører ud til munden - i stedet for omvendt. Det giver mening.

Kasper Pauli (S): - Hvad er der ballade og uenighed om? Lad os dog få hele billedet med. Vi har aldrig sagt, at vi vil centralisere.

Annette Mosegaard (K): - Vi jo ret enige. Lad os få kigget på alle steder. Men børn skal ikke køre fra Nørre Snede til Brande.

Nu går administrationen i gang med at centralisere til én klinik i Ikast. Man bevarer ordningen i Nørre Snede og Ejstrupholm med de private tandlæger og undersøger forholdene i Engesvang og Bording nærmere, inden der træffes beslutning om de to klinikker.

Brande skal fortsat have en klinik - man skal dog have fundet en midlertidig løsning, indtil den nye skole står færdig.