De lokale kirker sætter danmarksrekord i tilslutning

Kirkerne i Ikast-Brande Provsti har bevaret en stor opbakning gennem en turbulent Corona-tid. De lokale kirker når sammen med de øvrige kirker i Viborg Stift igen op på landets højeste antal medlemmer, dåb og konfirmationer.

Udgivet:09. marts 2022, 16.19

Læsetid:1 minut

Der er stor opbakning til de lokale kirker – blandt andet på grund af arrangementer som børnesalmesangen i Bording Kirke. Foto: Arkivfoto

De Midt- og Vestjyske sogne inden for folkekirken har tradition for danmarksrekord i tilslutning, når man måler på danskernes brug af deres kirker. Sådan er det også i de nyeste tal fra Danmarks Statistik og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Det er i Viborg Stift, at man finder landets højeste medlemsprocent, og det er også her, at de fleste børn bliver døbt og konfirmeret.

Kirkestatistikken for 2021 har været ventet med spænding i sogne, provstier og stifter, for de nye tal viser, hvordan Corona-restriktioner og nedlukning med udskudte konfirmationer og aflyste dåb og gudstjenester har påvirket danskernes brug af kirken. Helt overordnet viser tallene, at færre danskere melder sig ud af kirken end i de foregående år, og tallene tyder også på, at niveauet for blandt andet barnedåb og vielser har nået et leje på niveau med 2019 – inden Corona’en lukkede kirkelivet ned i store dele af 2020.

Opbakningen kommer ikke af sig selv

Og så viser tallene igen, at kirkerne i Viborg Stift har størst tilslutning. På lokalt plan holder Ikast-Brande Provsti fast i en medlemsprocent på 81,3.

- Den opbakning kommer ikke af sig selv, for kirken er ikke automatisk relevant. De lokale kirker er synlige og laver ting af høj kvalitet, og vi har ansat flere kirke- og kulturmedarbejdere og diakonale medarbejdere end andre steder. Gennem dem kan kirken sætte gang i flere projekter og nå ud til flere folk, så kirken kan være relevant også på den lange bane, siger Poul Erik Knudsen, der er provst i Ikast-Brande Provsti.

Fakta:

Folkekirken i Ikast-Brande Provsti

•Medlemstal 2022: 44.628 – det svarer til 81,3 procent af alle indbyggere. På landsplan er medlemsprocenten 73,2

•Barnedåbsprocent for børn født i 2020: 66,3 procent

•Konfirmationsprocent for 2021: 77,9 procent