Naboer modtog bekymrede beskeder: »Har du ræs i din baghave?«

For ægteparret Pedersen i Bording blev lørdag og søndag aften præget af larm og bekymring efter natlige bilræs på nabovejen. En anden nabo valgte at kigge forbi ræset og blev positivt overrasket

30. juli 2020, 04.00

Birgit Pedersen, nabo til området med bilræs i Bording, var ikke bange, men bekymret over de ulovlige ræs. Foto: Jette Aaes

BORDING - Det begyndte som en fjern lyd lørdag aften, der omkring klokken 21 kunne høres fra terrassen i haven.

Min mand gættede på bilræs, men i begyndelsen syntes jeg, lyden var for vag til, at det var i nærheden.

Sådan fortæller Birgit Pedersen, der sammen med sin mand Erling bor med blot en kort cykelstipassage til den industrivej i Bording, hvor der lørdag og søndag aften og nat blev kørt bilræs.

Op mod 500-600 unge var ifølge politiet samlet for at overvære kammerater på skift og én mod én køre om kap på en kort strækning på Fabriksvej ved det tidligere Invita.

Opgasning og hvinende dæk

I løbet af kort tid blev lyden af biler, der gassede op og af dækgummi, som skreg mod asfalten, når der blev bremset hårdt op, meget tydelig og trængte helt ind i huset på Poppelvej.

- Jeg fik også en sms fra en ven, der spurgte: »Har du ræs i baghaven«. Og ja, det havde vi i den grad, kunne jeg svare, siger Birgit Pedersen.

- Vi var ikke bange, men vi bekymrede os. Disciplinen er jo drønfarlig og så tilmed i et offentligt område med børnefamilier og måske nysgerrige lokale unge mennesker. Vi har selv hund - hvad hvis den var blevet bange og stukket af, siger Birgit Pedersen.

Parret havde ikke noget behov for at gå over for at blande sig personligt i gaderæset.

- Vi fornemmede også, at politiet ankom, og at de fik styr på situationen.

Sigtelser spænder bredt

Ifølge ordensmagten var hovedparten af de hundrede af deltagere i det ulovlige arrangement unge fra Trekantsområdet og byer som Fredericia og Kolding.

I alt blev 31 personer hen over de to aftener sigtet for tilsammen 32 forseelser. Sigtelser der spænder bredt - fra spirituskørsel til kørsel i frakendelsestiden, overhaling på spærreflader, for høj hastighed, biltyveri, manglende registreringer af køretøjer samt uforsvarlig kørsel. Udover en masse bøder blev det også til fire klip i diverse kørekort.

- Vi er ikke sure, ældre mennesker. Men vi har svært ved at respektere, at det skal foregå ulovligt på en offentlig vej, hvor det kan gå ud over uskyldige. Der er så lidt, der skal gå galt, før det får store konsekvenser, siger Birgit Pedersen.

Respektløst

- Jeg bruger selv tid på frivilligt arbejde, og ja, det koster tid og kræfter at få officiel opbakning til at skabe de rammer, foreninger og klubber har brug for. Men det slæb tager vi andre. Det vil give respekt, hvis de, der gerne vil køre bilræs, investerede indsatsen i at få skabt rammer, der fungerer for dem, i stedet for bare at se stort på loven og skabe så stort et ulovligt arrangement. Det, synes jeg, er respektløst, siger hun.

Respekt

En anden nabo i området, Lars Christensen, der bor godt 150 meter fra området for bilræsen, valgte selv sammen med sin kone at lægge vejen forbi søndag. Og han var overordnet set forholdsvist imponeret.

- Vi bemærkede det lørdag først på aftenen, men ikke da de unge vendte retur lørdag nat. Søndag aften hørte vi musikken og besluttede at kigge forbi, og vi blev positivt overraskede. De unge havde placeret folk ved både tilkørselsvejen fra landevejen og i den anden ende af Fabriksvej, og herfra var de i kontakt med løbsstarterne og gav besked, når der kunne køres. Jeg så ingen af kørerene, der drak var ikke hjemme lørdag, og alle tilskuere stod bag starteren og kørerne, så der var ingen foran langs ruten. Vi så kun glade og ansvarsfulde unge, der hyggede sig, konstaterer Lars Christensen, der samtidig erkender, at arrangementet var ulovligt.

- Ja, det var ikke et lovligt arrangement, og det er naturligvis ærgerligt. Men jeg vælger også at anskue det på den måde: De unge har ingen steder at gå hen lige nu, og jeg synes, de havde taget alle vigtige sikkerhedsforanstaltninger, lyder hans kommentar.

Lars Christensen vurderer, at der søndag var et sted mellem 100-150 unge samlet på Fabriksvej.

- Der var ikke så mange søndag som lørdag.

De eneste iøjnefaldende beviser på bilræsene på Fabriksvej er dækspor og gummirester på asfalten. Foto: Jette Aaes
Afviseren mod Fabriksvej siger bilsyn, som lørdag og søndag aften fik en helt ny betydning. Foto: Jette Aaes