Ny fotobog bringer glæde og vækker minder hos demensramte

Flere plejecentre i Ikast-Brande Kommune har fået nye vægfotos. En ny fotobog skal nu supplere og sprede glæde

Udgivet:18. marts 2017, 09.54

Læsetid:4 minutter

Johanne Bak fra Højris Have fortæller, at hun flere gange stopper op på gangene og nyder de smukke fotos. Særligt et billede fanger hendes interesse, nemlig billedet med isvaflen. - Fantasien fejler intet, og jeg har bestemt ikke svært ved at forestille mig spise sådan en. Man får helt lyst til en vaffelis. Foto: tom laursen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| +45 96 26 34 67 | mkc@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Jeg dækker sundheds- og ældreområdet samt arbejdsmarkedsområdet i Ikast-Brande - men jeg skriver og interesserer mig for stort set alt. Jeg elsker at skrive features og menneskehistorier, og jeg går meget op i politik samt alt slags sport. Bor i Ikast, er gift og har to sønner. Holder meget af lange løbeture i naturen og samvær med familien.
Se flere artikler af Mikkel Korsgaard Christensen

6 år siden

ikast Ved indgangen til Højris Have blomstrer årets første krokus om kap med et tæppe af vintergækker og et par enkelte påskeliljer. Inde på plejecentret blomstrer personale og beboere også. Et nyt tiltag med billeder på væggene har i den seneste tid skabt glæde og vakt erindringer blandt de demensramte på Højris Have. Det er billeder, taget af fotojournalist Mogens Greve, som nu pryder væggene og i den grad har skabt samtaleemner, vækket gamle minder og forenet beboere, personale og pårørende.

Nu har Mogens Greve taget skridtet videre og lancerede torsdag formiddag en fotobog ved navn »At tale til hjertet«. Bogen, som er den første af sin slags i Danmark, er fyldt med billeder af naturmotiver, dyr og forskellige elementer, som har til formål at vække følelserne hos de demensramte.

- Jeg har tænkt billederne som et værktøj til at få gang i tankerne. Motiverne indbyder nødvendigvis ikke til at bringe erindringer frem, men skal i højere grad vække nogle følelser og skabe glæde, som jeg håber, kan være med til at indlede nogle samtaler og herefter måske fremkalde nogle minder. Jeg vil appellere til følelser fremfor konkrete erindringer. For eksempel et billede af en kat. Det sætter nogle associationer i gang, og vækker nogle følelser, som måske ellers var gemt væk, forklarer Mogens Greve.

Modtaget med begejstring

Blandt de demensramte på Højris Have har vægbillederne allerede skabt glæde og fungeret som katalysator for en lang række samtaler om episoder, fra før beboerne blev syge. Karen Margrethe Madsen er forstander på Højris Have. Hun håber nu på, at fotobogen kan være med til at øge livskvaliteten yderligere i hverdagen for plejecentrets beboere.

- Vi er rigtig glade for billederne, og vi kan se, at de har været med til at skabe en stemning. Med fotobogen tager vi skridtet videre. Nu kan de have bøgerne hos dem selv. Vores håb er, at alle kan få en personlig bog, hvori de kan skrive deres livshistorie ud fra de billeder, der vækker nogle følelser i dem. En slags mindebog, fortæller forstanderen og giver et eksempel på billedernes effekt.

- En af beboerne kiggede på et billede af en stor, grøn trækrone. Herefter begyndte hun at fortælle om, hvordan hun har klatret i træer som barn, hvor hun klatrede op og så over bakketoppen, når hendes forældre skulle på ærinde. Og så vidste hun, at nu var hun alene hjemme og rigtig kunne hygge sig, fortæller Karen Margrethe Madsen.

Hjertet fejler intet

Mogens Greve er glad for den modtagelse, hans billeder har fået. For ham er det knap så vigtigt, hvorvidt billederne pynter. Virkningen kommer derimod i første række.

- Billederne skal som sagt fungere som værktøjer til at få gang i tankerne og følelserne. Hjernefunktionen er ikke, hvad den har været, men deres hjerte fejler intet, og det er netop, når følelserne får frit spil, at der sker noget, siger Mogens Greve. Han tilføjer, at han ikke har nogle tal eller undersøgelser, der bakker hans påstande op. Alligevel er han sikker på, at han har fat i noget.

- Jeg kan høre på reaktionerne fra de demensramte, at de gør en forskel, og det er vigtigt. En helt anden ting foruden bogen er, at mine billeder ikke nødvendigvis skal pynte. Gør de det, så er det da fint, men effekten af billederne er det primære, og hvis de hang dem op på deres værelser, ville det måske skabe en anden form for livskvalitet frem for billeder af pårørende, som de måske knap kan huske. Men man går vel næppe ind og fjerner en beboers familiefotos, og fortæller, at nu skal hun have et billede af en hestemule hængende i stedet, fortæller Mogens Greve med et smil.

Kommunen vil bakke op

Social-og Sundhedsudvalget var også mødt op til bogudgivelsen - repræsenteret af Kaare Graversen (DF). Han kunne berette, at Mogens Greves tiltag med både vægfotos samt fotobogen er blevet vel modtaget hos kommunen.

- Uden at love noget kan jeg sige, at kommunen muligvis vil købe et antal til at have liggende. Det bærer den vej, for tiltaget har godt nok fået meget ros, fortæller Kaare Graversen.

Mogens Greve har været rundt omkring i landet for at indsamle sine fotos. Nogle er taget til anledningen, mens andre er fra hans arkiver.