Dronningen: Det er tankeløst og hensynsløst at holde fester

Coronavirusset er "en farlig gæst" i Danmark, lyder det fra dronning Margrethe i tv-tale.

Udgivet:17. marts 2020, 20.29

Læsetid:2 minutter

Dronning Margrethe har i en tv-tale, der blev sendt tirsdag aften, gjort det klart, at alle bør følge myndighedernes råd. Hun kaldte det blandt andet "hensynsløst" ikke at undgå at samle i større forsamlinger.

/ Ritzau /

3 år siden

KØBENHAVN Dronning Margrethe kalder i en tv-tale tirsdag aften coronavirusset for "en farlig gæst" i Danmark og opfordrer til, at alle danskere følger myndighedernes råd og undgår store forsamlinger:

- Min opfordring gælder naturligvis ikke kun de unge. Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage, siger dronningen.

- Det synes jeg ikke, man kan være bekendt.

- Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst.

Talen kom, umiddelbart efter at statsministeren havde præsenteret en række nye tiltag for at inddæmme spredningen af coronavirus i Danmark.

Et af tiltagene var, at politiet fra onsdag vil få lov til at opløse offentlige forsamlinger på over ti personer. Det er uanset om de er indendørs eller udendørs.

I sin tale lagde dronningen ikke skjul på, at hendes appel var indtrængende:

- Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger. Det er derfor, at jeg sidder her i aften.

Hun brugte også sin tale til at gentage sundhedsmyndighedernes råd.

- Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme.

I sine nytårstaler har dronningen for vane at rette en særlig tanke til grupper af samfundet, der ifølge dronningen fortjener det.

Tirsdag aften var regentens "varmeste tak" rettet til sundhedspersonale, beredskab, Forsvaret og politiet, men også til butiksansatte, chauffører og andre, der passer deres arbejde under "vanskelige forhold".

Til slut lød der opmuntrende ord fra dronning Margrethe til befolkningen.

- Det er helt naturligt, at vi er bekymrede, men lad os sammen skabe nyt håb i en svær tid. Mine tanker går til hver enkelt her i landet med ønsket om håb og fortrøstning og godt mod, lød det fra regenten.

/ritzau/