Job i kirken: Musikkens værdi ligger i at kunne dele den med hinanden

Organist Kirsten Poulsgaard nyder at kunne bringe mennesker sammen gennem musikken – uanset om hun spiller til babysalmesang eller plejehjems-gudstjenester

Udgivet:19. april 2022, 14.14

Læsetid:3 minutter

Kirsten Poulsgaard har været organist i Bording og Christianshede kirker i fire år. Det er en relativt lille del af arbejdstiden, hun bruger på orgelbænken i kirkerne, for jobbet som organist er meget alsidigt. Foto: PRIVATFOTO

Hvis man skal i kirke i Bording eller Christianshede i påsken, vil det være helt passende at sende en venlig tanke op til orglet, når man sætter sig på kirkebænken. For oppe ved orglet sidder Kirsten Poulsgaard og glæder sig til at sætte musik til påskens gudstjenester, og der ligger mange timers forberedelse bag den musik, kirkegængerne kommer til at opleve. Musikken er nøje udvalgt, planlagt og gennemøvet for at skabe de rigtige lydmæssige rammer til påskens budskab. Selve salmerne er valgt af præsten, men den øvrige musik til gudstjenesten er valgt af organisten.

- Som organist skal man kunne tænke i at skabe stemninger. Man skal gennem musikken for eksempel kunne mærke eftertænksomheden langfredag og festen påskedag, siger Kirsten Poulsgaard, der selv har ”Påskeblomst! Hvad vil du her” som sin yndlingspåskesalme.

Har altid elsket musik

Hun har været organist i Bording og Christianshede kirker i fire år, og hun har også tidligere været organist i Engesvang Kirke. Men det var faktisk lidt af et tilfælde, at hun midt i livet fik lyst til at prøve noget nyt, forlod et job som sygeplejerske og blev uddannet som organist.

- Jeg har altid elsket musik, og jeg har spillet klaver, siden jeg var 10 år. Min søster er organist, og det var hende, der fik mig til at overveje at gå den vej, siger Kirsten Poulsgaard, der siden barndommen også har haft den danske spillemandstradition tæt inde på livet. Hun har selv en baggrund i den klassiske musik, men har gennem sin uddannelse også arbejdet den rytmiske kirkemusik med ind i kirkerne i Bording og Christianshede.

Sidder med et orkester i hænderne

Springet fra et almindeligt klaver til et kirkeorgel er ganske stort, for teknikken er en helt anden. Derfor har hun gået på kirkemusikskole i Thy og har desuden fået privatundervisning, så hun er i stand til at betjene både orglet i Bording Kirke – og det noget mindre instrument i Christianshede.

I Bording er der pedaler på orglet, så her spiller hun både med hænder og fødder. Kirsten Poulsgaard er meget glad for sit orgel i Bording. Her kan man for alvor mærke musikken fysisk, når de mange piber flytter på luften i kirken.

- Man kan virkelig få en fornemmelse af, at orglet kan bruse på en helt anden måde end et klaver. Det er som at sidde med et helt orkester i hænderne, og man kan i den grad lukke op for de helt store hestekræfter, siger hun.

Deler musikglæden med andre

Egentlig er det en ret lille del af hendes arbejdstid, der foregår bag orglet til søndagsgudstjenesterne. Hun bruger meget tid på øvning, korledelse og babysalmesang, og hun planlægger kirkekoncerter og fællessangsaftener, laver PR og koordinerer aktiviteterne i kirkerne med kolleger og menighedsråd. Hun har et tæt samarbejde med præster og kirkesanger – og ikke mindst med sognemedhjælperen, som hun arrangerer babysalmesang og børnekor sammen med.

Det er et alsidigt job, og man skal være fleksibel, for arbejdstiden er altid varierende. Ud over de mange aktiviteter for alle fra babyer til plejehjemsbeboere er der også begravelser og bryllupper, der kræver en organist. Men Kirsten Poulsgaard er faktisk ualmindeligt glad for sit arbejde.

- Jeg sætter stor pris på kontakten med mennesker gennem musikken og at kunne dele musikglæden med andre. Jeg elsker fællesskabsfølelsen, der kan opstå i fællessangen, og vi har i Danmark noget helt unikt i vores sang- og salmeskat og vores fællessangskultur. Det er noget, vi skal tage vare på ved at bruge det. Det har ingen værdi i sig selv, når det kun står som nodebøger på en hylde – vi skal give det værdi ved at bruge det sammen, siger hun.