Aura.dk

Annoncørbetalt indhold

Sådan oplader du din elbil

Dette indhold er sponsoreret

Hvis du for nylig er blevet ejer af en el- eller hybridbil, og er i tvivl om, hvordan du bedst klarer opladningen, så kig med her.

Elbiler bliver fortsat mere og mere populære herhjemme i Danmark, og derfor bliver der hele tiden fundet nye smarte metoder til opladning. Elbiler kan i princippet oplades via stikkontakten, men dette er enormt belastende for elinstallationen og ikke særlig effektivt for bilbatteriet.

Opladning af elbil skal derfor foretages via en ladebokse eller ladestandere, som du kan finde flere forskellige offentlige steder – eller allerbedst få installeret i dit eget hjem.

Offentlige ladestationer

Du har sikkert set ladestationer rundt omkring på offentlige parkeringspladser. Offentlige ladestationer tillader opladning af elbilen, mens du løber ærinder, går på arbejde eller snupper en overnatning på hotel. Ladningen foregår dog meget langsomt, så du skal nok ikke regne med at kunne fylde batteriet op på en offentlig ladestation. Du skal også huske selv at medbringe et kabel, da disse ikke er offentlige tilgængelige.

Som elbilejer er det ikke smart udelukkende at være afhængig af de offentlige ladestationer - i så fald kommer du ikke særlig langt på dit batteri.

Opladning med hjemmelader

Langt de fleste elbilejere vælger at få sat en oplader op i hjemmet, så de trygt kan oplade deres elbil natten over. Opladning af elbilen med hjemmelader foregår via en ladeboks eller en ladestander, som skal installeres af en elinstallatør. Denne lader bør udelukkende benyttes til at oplade bilen for at undgå, at hjemmets andre elinstallationer bliver overbelastet.

Du kan både have en hjemmelader med eller uden et abonnement. Faktisk bruger langt de fleste deres elinstallation uden et abonnement. Strømmen afregnes blot med dit sædvanlige elselskab, så du kan klare opladning af elbilen, når strømmen er billigst.

Hurtigladere ved tankstationer

Det er selvfølgelig smart at der er gode lademuligheder, også når du er på farten. Som før nævnt, så får du ikke tanket hurtig op, når du bruger de offentlige ladestationer. Du kan med fordel bruge hurtigladere til opladning af elbilen på tankstationer.

Hurtigladere er store ladere ved tankstationer og rastepladser, som tanker bilens batteri op på kort tid. Du kan tage dig et fortjent hvil og en kop kaffe på tankstationen, mens du venter på, at din bil får lidt ekstra strøm. Hurtigladere har for det meste selv kabler, men ikke alle kabler passer til alle biltyper. Som tommelfingerregel er det altid en god ide at have dit ladekabel med i elbilen, når du kører hjemmefra.