Tandbro.dk

Annoncørbetalt indhold

Sådan slipper du af med dårlig ånde

De fleste er enige om at dårlige ånde er klamt. Både for dem, der har det, og for dem, de er sammen med. En dag hvor man føler, at man har dårlig ånde, er ikke en god dag. Måske løfter man hånden op foran munden, når man snakker, eller man holder sig på sikker afstand af kolleger og venner. Dårlig ånde påvirker, hvordan man bevæger sig rundt i hverdagen, og det kan faktisk være ekstremt hæmmende og generende, men heldigvis, så er der ting, man kan gøre.

Dårlig ånde stammer ofte fra bakterier. Der er rigtig mange bakterier i munde, og det skal der også være. For nogen af bakterien hjælper med at oprethold balancen i munden, desværre kan nogle af de 700 bakterier, der lever i munden, også føre til dårlig ånde.

Er der noget mere alvorlig galt?

Indimellem er dårlig ånde et symptom på en mere alvorlig sygdom i munden. Det kan være symptom på tandkødsbetændelse, caries eller problemer med bihulerne. Så før man går i gang med at behandle symptomet, så anbefales det, at man svinger forbi tandlægen og sikrer sig, at der ikke er noget mere alvorligt i vegne.

Det gode nyhed er, at hvis din dårlige ånde stammer fra tandkødsbetændelse, så kan det behandles. Det er vigtigt, at man kommer sig over skammen. For nogen er dårlig ånde og tandhygiejne forbundet med skyld og skam, men de flest tandlæger dømmer dig ikke for dårlig ånde eller problemer med tænderne, de vil bare gerne have, at du får et så sundt miljø i din mund som muligt.

Mundhygiejne

Det første og nemmeste tiltag er at forbedre din mundhygiejne. Det er ikke nok, at stikke tandbørsten i munden. Du skal børste og gerne organiseret. Alle tænderne har tre flader, så tag en flade af gangen. Husk også, at du kan tage tid på din tandbørstning. Hvis man ikke tager tid, så kommer man hurtigt til at stoppe for tidligt. Tandlæger anbefaler, at du børster dine tænder t0 minutter morgen og aften.

Du skal også huske at børste din tunge. Meget dårlig ånde stammer faktisk fra tungen. Så børst tungen grundigt med en tandbørste eller anskaf en tungerenser.

Hvis ånden stadigvæk volder problemer, så kan du bruge mundskylle.

En tungerenser kan skrabe belægning og bakterier af tungen. I det øjeblik, hvor du renser tungen, kan det begynde at lugte, men det er bare fordi, du får fjernet bakterier, der danner den dårlige lugt.

Mad og drikke

Dårlig ånde stammer tit fra madrester og lignende i mundhulen og mellem tænderne. Hvis du vil dårlig ånde til livs, så skal du overveje, hvad du spiser og drikker. Du skal drikke massere af vand og holde dig fra tobak og kaffe, der begge kan bidrage til problemer med ånde og mundhygiejne. Tandtråd kan hjælpe med at komme madrester mellem tænderne til livs, så hyppig brug af tandtråd vil muligvis også kunne hjælpe dig af med problemet.

Der er også noget der tyder på, at stærk og krydret mad kan forværre dit problem.

Spyt er godt

En anden ting, der kan føre til dårlig ånde, er lav spytproduktion. Høj produktion af spyt rengører og renser tænderne. Tør mund kan komme af flere forskellige årsager. Noget medicin giver for eksempel tør mund. Spyt skyller simpelthen de ildelugtende gasser væk.

Man kan gøre en del selv for at øge spytproduktionen. Det er godt at spise mange små måltider, da mad holder spytproduktionen i gang, så er hydration, altså at drikke massere af vand, stadigvæk vigtigt eller også kan en tredje mulighed være sukkerfrit tyggegummi. Tyggebevægelserne tvinger spytkirtlerne til at producere mere spyt.

Hvad med mundskylle?

Mundskylle kan være en løsning for nogen, men for mange kan skabe nye problemer. Mundskylle fungerer ved at dræbe bakterierne i munden. Problemet er bare, at man både dræber gode og dårlige bakterier, men også, at mundskyllemiddel kan skabe resistente bakterier i mundhulen. Ens dårlig ånde vil være endnu mere hårdfør.

Aggressiv antibakteriel mundskyl kan også være et problem for miljøet. Når du spytter dit skyllemiddel ud i vasken, så bliver det ved med at virke mod alle bakterier, som det møder på sin vej. Hvis man har en udfordring eller en sygdom, hvor man har brug for de antibakterielle egenskaber, så må man naturligvis gerne bruge mundskyl, men det anbefales ikke, at man bruger det som et middel mod dårlig ånde.

Gode gammeldags råd

Dårlig ånde er generende for dem, der lider af det. Der er desværre intet quick fix, men mange tandlæger henviser til de råd, vi allereder kender. God mundhygiejne, tyggegummi, sund kost og massere af vand. Hvis det ikke hjælper, så anbefales det, at du opsøger en dygtig tandlæge, der kan vejlede dig i, hvad du så kan gøre.